Non-obstruktiivinen azoospermia

Siittiöiden puuttuminen kokonaan siemennesteestä siittiötuotannon ongelman vuoksi eli non-obstruktiivinen azoospermia on miehen hedelmättömyyden vaikein muoto. Mikroskoopin avulla otettavista kiveksen koepaloista (MD-TESE) voi silti melkein puolelta näistä miehistä löytyä siittiöitä käytettäväksi puolison hedelmöityshoidossa. Suomessa leikkaukset aloitettiin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa vuonna 2008, ja nykyisin suomalaisia miehiä on leikattu tällä menetelmällä liki 200. Hoidon tulokset ovat olleet samanlaisia kuin kansainvälisissä aineistoissakin. Raskauden alkamisen todennäköisyys on ollut hedelmöityshoidossa yhtä hyvä kuin muista syistä tehtävissä hoidoissakin. Suomessa näillä hoidoilla on syntynyt tähän mennessä hiukan alle 40 lasta, eikä raskauksien kulussa tai lasten terveydessä ole todettu mitään huolestuttavaa.

Nykyisin menetelmin on todella vaikeaa ennustaa siittiöiden löytymistä MD-TESE -leikkaukseen tulevilta miehiltä. Tutkimusprojektilla pyritään löytämään uusia, kajoamattomia tapoja ennustaa kiveksen siittiötuotannon olemassaoloa eli siittiöiden löytymisen todennäköisyyttä. Tutkimuksessa määritetään siemennesteen seminaaliplasmasta eli siemennesteen nesteestä erilaisia merkkiaineita leikkaukseen saapuvilta miehiltä, sekä verrokkina hedelmällisiltä miehiltä ja vasektomian eli miehen sterilisaation läpikäyneiltä miehiltä.

Kuvantamistutkimusten kehittyminen on tehnyt mahdolliseksi kudosten toiminnan arvioimisen ns. funktionaalisen magneettikuvauksen keinoin. Tutkimuksessa arvioidaan kivesten kuvantamislöydösten eroa niiden miesten välillä, joilta siittiöitä löytyy verrattuna niihin miehiin, joilta ei löydy siittiöitä. Koska menetelmä on uusi, myös normaalin hedelmällisyyden omaava verrokkiryhmä kuvannetaan.