ELÄMÄNPUU

Taidetta ja luontoa sairaalaan

Elämälle ry:n tehtävänä on kerätä apurahaa Naistentautien ja synnytysopin tutkimukseen. Kaikki tiedämme, että maailmassa on lukemattomia kohteita, jotka ovat avun tarpeessa. Ja lukemattomia järjestöjä harjoittamassa varainhankintaa näitä avustuksia varten. Kilpailu on kovaa. On sellaisia avun tarpeessa olevia, joille kaikki ovat halukkaita lahjoittamaan ja sitten on myös niitä, jotka eivät ole ykkösenä kenenkään prioriteettilistalla. Suomalaiset lahjoittavat mielellään tärkeiksi katsomiinsa kohteisiin etenkin, jos tietävät, että lahjaraha menee siihen mihin se on tarkoitettu. Meille lahjoitettu summa menee tutkimusapurahoihin ja yhdistyksen kuluihin.

Elämälle ry toivoo saavansa näkyvyyttä tuomalla HUS naistenklinikalle taideseiniä eli seinämuraaleja. Vaikka pitkään on ollut taiteen parantavasta vaikutuksesta puolestapuhujia kuten tunnettu sairaanhoitaja Florence Nightingale 1800-luvulla, edelleen useimmat sairaalat koetaan kylminä, luotaantyöntävinä, sokkeloisina ja pelottavina. Sairaalaympäristö ei siis tue perimmäistä tarkoitustaan helpottaa, parantaa ja tuoda apua. Taide yleensä loistaa poissaolollaan. Nyt on jo tutkimuksia taiteen parantavasta voimasta. Parantava voima perustuu ainakin osittain huomion kiinnittymiseen muuhun kuin omaan vaivaansa. Teoksen värillä on myös merkitystä. Väri on erilaisista pinnoista heijastuvaa valoa. On todettu lyhyen aallonpituuden värien sinisen ja vihreän tuovan enemmän lohtua ja rauhoittumista kuin pitkän aallonpituuden värit punainen ja keltainen. Viimeksi mainitut ovat taas herättäviä värejä. Väreillä on siis erilainen aallonpituus. Silmä kykenee vastaanottamaan säteilyä, jonka aallonpituus on näkyvän valon eli sateenkaaren värien aallonpituudet. Aiheista luontoaiheiset kuvat ja maisemat on koettu tärkeämmiksi kuin abstraktit teokset.

Teoksia varten valittiin taiteilijoiksi Helsingin kuvataidelukion oppilaat. Heidän energinen opettajansa Tomi Uusitalo ohjasi oppilaitaan tuomaan väriä maalauksillaan sairaalan ankeille seinille. Pyysimme nuoria taiteilijoita maalaamaan elämänpuun. Saimme 12 teosta ja näistä tällä kertaa soveltuvimmaksi tarkoitukseensa valittiin Jasmin Viljakaisen teos, jossa on lämpöä, iloa ja toivoa. Asioita, joita haluamme Elämälle ry:ssa tuoda potilaille, heidän omaisilleen, ystävilleen ja myös henkilökunnalle.

Jasmin Viljakainen kuvailee työtään ”Maalauksen idea oli kuvastaa kuinka puussa kasvaa kukkia ja erivärisiä lehtiä, jotka lähtevät lentoon maailmalle. Ne kasvavat elämänpuussa, jonka suonissa virtaa vihreänä elämä. Työskentely sujui hyvin ja inspiroivasti eikä siinä ollut suurempia ongelmia. Olen käyttänyt paljon kirkkaita värejä, sillä ne piristävät, mutta samalla tuovat lapsenmielisyyttä. Koin myös, että värimaailma on tehtävään sopiva. Haluan kertoa maalauksellani, että jokaisella on mahdollisuus vaikka mihin ja voimme liitää minne tahansa.”

 

Teoksen vieressä on kyltti, joka kertoo teoksen tekijän, merkityksestä ja tarkoituksesta. Toivomme teoksen innostavan synnyttäjiä, poliklinikan ja osaston potilaita ja myös henkilökuntaa ottamaan kuvia itsestään teos taustanaan. Ja lähettävän kuviaan liitelemään ja lentelemään maailmalle.

 

Toivomme iloisen teoksen inspiroivan jokaista lahjoittamaan tutkimukselle kyltin QR-koodin ohjeiden mukaan.

Jasmin_Viljakainen_Elamanpuu
Jasmin Viljakainen, 2022

              


             

              LAHjOITA


                        Mobilepay avautuu QR-koodin takaa