Endometrioosi  on melko tavallinen ongelma ja osalle se aiheuttaa kovia kipuja, lapsettomuutta ja on jopa syövän riskitekijä. Endometrioosin syytä tutkitaan. Kuukautisveri pääsee naisilla munanjohtimia pitkin vatsaonteloon. Sen ajatellaan olevan endometrioosin aiheuttaja. On silti epäselvää, miksi toiselle kehittyy verestä endometrioosipesäkkeitä vatsaonteloon, kun taas toisille ei. Myöskin endometrioosin lääkehoidon kehittäminen vaatii tutkimusta, sillä tällä hetkellä sille ei ole spesifistä hoitoa.

ENDOMETRIOOSI – HYVÄNLAATUINEN KOHDUN LIMAKALVON SIROTTUMATAUTI

  • Endometrioosi, kohdun limakalvon sirottumatauti, on hyvänlaatuinen sairaus, jota arvioidaan sairastavan 2-10% hedelmällisessä iässä olevista naisista ja jopa 50% lapsettomuuspotilaista. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella. Munasarjojen sekä endometrioosipesäkkeiden tuottama estrogeeni ylläpitää tautia ja siihen liittyvä vatsaontelon tulehdusreaktio on syynä kipuun ja lapsettomuuteen. Tautiriski on 7-kertainen, mikäli 1. asteen sukulaisella on endometrioosia. Endometrioosi jaetaan kliinisen kuvansa ja sijaintinsa perusteella vatsakalvolla kasvavaan pinnalliseen endometrioosiin, munasarjojen sisällä kasvaviin nesterakkuloihin (endometrioosikysta = endometriooma) sekä taudin syvään muotoon. Syvät pesäkkeet sijaitseva usein kohdun lähikudoksissa, useimmiten emättimen ja suolen välissä (rektovaginaalinen endometrioosi), suolen seinässä tai virtsarakossa. Taudin luotettava tunnistaminen on vaikeaa ja diagnoosin tekoon saattaa kulua jopa 6-9 vuotta. Tyypillinen endometrioosin oire on useita päiviä ennen kuukautisvuotoa alkava alavatsakipu, joka ei reagoi tavallisiin särkylääkkeisiin ja pakottaa naisen jäämään kotiin koulusta tai töistä. Endometrioosi voi myös aiheuttaa yhdyntä- tai tärinäkipuja, virtsaamis- tai ulostamiskipuja, vuotohäiriöitä, väsymystä ja lapsettomuutta. Taudin alkuvaiheessa oireet tulevat jaksottain kuukautisten aikana, mutta vaikeassa tautimuodossa oireet ovat jatkuvia. Parantavaa hoitoa endometrioosiin ei ole, vaan tauti kestää koko hedelmällisen iän ja häviää yleensä vaihdevuosissa. Oireiden perusteella saattaa herätä epäily endometrioosista ja hoito voidaan aloittaa ilman tarkempaa diagnoosia.
  • Hoidon kulmakiviä ovat tulehduskipulääkkeet ja estrogeenin tuotantoa vähentävät hormonilääkkeet. Käytetyimmät lääkkeet ovat yhdistelmäehkäisyvalmisteet (tabletit, emätinrengas tai laastari), jotka sisältävät sekä naishormonia (estrogeenia) että keltarauhashormonia (progestiinia) tai pelkästään keltarauhashormonia sisältävät valmisteet (tabletit, kierukka, kapseli). Molemmat edellä mainityt vaihtoehdot estävät munasolun irtoamisen (ovulaation), kutistavat kohdun limakalvoa, endometrioosipesäkkeitä ja vähentävät kipua. Keltarauhashormonikierukka on miedompi vaihtoehto, sillä sen aikana ovulaatio yleensä säilyy. Vaikeimmissa tautimuodoissa voidaan hetkellisesti käyttää voimakkaampia hormonihoitoja vähentämään entisestään estrogeenin tuotantoa: pistoksina annettavaa ns. GrRH-agonistia tekemään keinotekoinen vaihdevuosia muistuttava tilanne tai ns aromataasi-inhibiittori-tabletteja estämään munasarjojen ulkopuolinen estrogeenin tuotanto. Lääkehoidon tulee olla pitkäkestoista, sillä oireet uusiutuvat ja tauti pahenee melko nopeasti lääkityksen loputtua. Kipujen hoitoon voidaan käyttää myös lääkkeettömiä hoitoja:  lantion alueen fysioterapiaa, akupuntiota, rentoutumista, lämpöhoitoa, liikuntaa ja kivun psykologista hallintaa.
  • Mikäli lääkehoito ei auta, suositellaan vatsaontelon tähystysleikkausta (laparoskopiaa). Sen avulla päästään varmaan diagnoosiin, pyritään poistamaan endometrioosipesäkkeet, palauttamaan normaali anatomia ja säilyttämään hedelmällisyys. Vaikeassa tautimuodossa voidaan joutua leikkamaan pesäkkeitä emättimen ja suolen välistä,  suolesta tai virtsarakosta tai joskus poistamaan kohtu ja munasarjat. Leikkaus helpottaa kipua ja parantaa elämänlaatua, mutta tauti voi uusiutua leikkauksen jälkeen 20-30%:lla viiden vuoden aikana. Tämän takia lääkityksen jatkaminen leikkauksen jälkeenkin on välttämätöntä. Suuri osa endometrioosipotilaista tulee luonnollisesti raskaaksi, mutta mitä vaikea-asteisempi tauti on, sitä useammin tarvitaan lapsettomuushoitoja. Jos tauti on lievä, raskaus alkaa luonnollisesti jopa 65%:lla kolmen vuoden seurannan aikan, mutta hyvin vaikeaa tautia sairastavien luonnollisen raskauden ennuste on vain muutaman prosentin luokkaa. Lievän endometrioosin leikkaushoito saattaa parantaa raskauden mahdollisuutta, mutta munasarjojen endometrioomien leikkaushoito pitää harkita huolellisesti. Vaikeassa endometrioosissa suunnitellaan yksilöllisesti leikkaushoidon ja koeputkihedelmöityshoidon tarvetta ja järjestystä.
  • Endometrioosipotilaiden koeputkihedelmöityshoitotulokset ovat yhtä hyviä kuin lapsettomuuspotilaiden yleensä. Endometrioosin oireet lievittyvät raskauden aikana ja voivat joskus hävitä kokonaankin synnytyksen jälkeen. Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua ja heikentää sitä sairastavan elämänlaatua monella tavalla. Voimakas kipu ennen kuukautisia tai niiden aikana ei ole normaalia, eikä sen tule olla osa naisen elämää. Syy kipuihin tulisi aina selvittää.

TAPAUSESIMERKKI

  • Endometrioosi voi oireilla jo hyvinkin nuorilla tytöillä, jopa ennen varsinaisten kuukautisten alkamista. Koska sairauden diagnosoinnissa on vielä valitettavan pitkä viive, noin 6-9 vuotta, olisi erittäin tärkeää, että esim. erityisen voimakkaista vatsakivuista, kovista kuukautiskivuista, selkäkivuista jne. kärsivät nuoret naiset hakeutuisivat tutkimuksiin mahdollisimman pian. ”Teinivuosista lähtien kuukautiskipuni olivat erittäin kovat ja vatsani turposi huomattavasti. Sain avuksi e-pillerit, jotka eivät kuitenkaan täysin auttaneet. Valitin vuosittain lääkärissä erilaisia alavatsan ja lantioseudun oireita, kunnes 26-vuotiaana minut viimein otettiin todesta, kun meinasin pyörtyä Jyväskylän yliopiston kirjaston hyllyjen väliin ja oksensin kivusta. Kummastakin munasarjasta löytyi yli 10cm endometriooma-kasvaimet ja menin kiireellisenä leikkaukseen. Leikkauksen tuloksena minulta poistettiin toinen munasarja sekä toisesta johtimet. Samoin suolistoa jouduttiin operoimaan. Herättyäni lääkäri kertoi, etten voi koskaan saada normaalisti lapsia. Olin 25-vuotias, gradu kesken ja juuri muuttanut poikaystäväni kanssa yhteen. Jos olisin tiennyt endometrioosista, olisin kenties osannut vaatia hoitoa aikaisemmin. Pitkälle edenneet ja vapaasti jyllänneen sairauden takia olin koko nuoruuteni toimintakyvytön kolme-neljä päivää kuukaudesta ja lisäksi jouduin käymään läpi ison leikkauksen sekä raskaat ja kalliit lapsettomuushoidot. Nyt kolmen tyttären äitinä olen tarkkana, ettei vaan heille käy samoin.” MARIA, oireet alkaneet 16-vuotiaana, diagnoosi tautiin 26 -vuotiaana. Elämälle-hankkeen yksi tehtävä, tutkimuksen ja koulutuksen tukemisen lisäksi, on tiedottaa alaan liittyvistä sairauksista ja pyrkiä täten ennaltaehkäisemään niitä. Pyrimme kehittämään aktiivisesti tietoisuutta terveyden edistämisestä ja sairauksien ehkäisystä sekä hoitamisesta.